
Wiosna i lato – to czas, gdy wybór warzyw i owoców w sklepach jest ogromny. Pojawiają się produkty sezonowe, z których aż żal nie skorzystać. Na szczęście z bobem jest inaczej. Pomimo że świeży króluje na przełomie czerwca i lipca, to przez cały rok można kupić mrożoną wersję, która nie odbiega ilością wartości odżywczych od wariantu wiosenno-letniego, dostępnego na każdym straganie.
Jak ugotować świeży bób, a jak ugotować mrożony bób?
Amatorzy bobu komponują coraz ciekawsze dania na bazie tego warzywa. A tak naprawdę nawet bób z masłem, czosnkiem lub z bułką tartą to takie potrawy, które choć proste, nie można się im oprzeć! Jaki bób wybrać i ile czasu gotować, by był doskonały? Zapoznaj się z naszymi poradami w tym obszarze.

Jakościowy, świeży bób
Zanim wytłumaczymy, jak długo gotować i ogółem jak zrobić bób, musimy podkreślić, jak ważny jest wybór odpowiedniego warzywa. Jak się okazuje, bób niejedno ma imię. Nieco inny znajdziesz w dyskontach, inny na targach. Wybierając, zwróć uwagę na rozmiar ziarenek. Znacznie smaczniejsze są te małe o mocno zielonym kolorze. Paczka z przerośniętym bobem nie zachęca i niech nie skusi Cię jej ewentualna niższa cena. Wybierz bób bez żadnych plam, najlepiej małe ziarenka o intensywnie zielonej barwie. Gdy znajdziesz odpowiedni i smaczny bób, możesz zrobić własne mrożonki. Zimą z pewnością sobie za to podziękujesz.
Jak ugotować bób z masłem i czosnkiem?
Przepis na bób z masłem, czosnkiem i koperkiem jest niezwykle prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Jak zrobić danie, które polubi każdy? Wystarczy najpierw ugotować sam bób. W tym celu należy wypłukany bób wsypać do posolonej, gotującej się wody.
Ile czasu gotować bób?
Im dłużej będzie się gotował, tym oczywiście będzie bardziej miękki, jednak optymalny czas gotowania to 15 minut. Nie chcesz przecież, żeby był rozgotowany.

Następnie należy odcedzić bób i w tym samym garnku rozpuścić masło. Później trzeba dodać czosnek i sól, a na koniec wsypać ugotowany wcześniej bób. Danie można doprawić świeżą natką pietruszki lub koperkiem – zawsze to dodatkowa porcja witamin i sposób na delikatną zmianę smaku całej potrawy.
Gotowanie bobu w thermomixie
Thermomix to niezastąpiony pomocnik w kuchni. Jest wielofunkcyjny, więc z powodzeniem zastąpi wiele innych urządzeń. Pozwala na szybsze przygotowanie potraw, nawet tych trudnych. Jak długo gotować bób w thermomixie? Wystarczy kilkanaście minut, aby zarówno młody, jak i mrożony bób przygotować do bezpośredniego spożycia. Zastanawiasz się, jak ugotować bób z masłem i czosnkiem w thermomixie? To również możliwe i to bez konieczności brudzenia wielu dodatkowych naczyń. Pozwól sobie na chwile wytchnienia przy pysznym, lekkim i zdrowym posiłku, który thermomix w zasadzie sam przygotuje dla ciebie w całości.
Mrożenie bobu – czas zrobić zapasy na zimę!
Jeśli uwielbiasz bób, a nie zawsze dostrzegasz go na regale z mrożonkami w sklepach, latem przygotuj własne porcje mrożonego warzywa. Nie musisz go nawet wcześniej gotować – zamróź świeże ziarenka. Przed tą czynnością umyj, a następnie bardzo dokładnie osusz warzywo. Miej tylko na uwadze to, by bób przygotowany do zamrożenia nie był przerośnięty – w innym razie mrożonka zmieni kolor na niezbyt estetyczny i zdecydowanie niezachęcający do spożycia.
Ile czasu gotować bób mrożony?
Możesz też zamrozić bób po wcześniejszej obróbce termicznej. Gotuj go przez 2 minuty, a następnie odcedź i przelej zimną wodą w celu zahartowania. Dobrze wysusz i przygotuj porcje do zamrożenia. Jak ugotować bób z własnej mrożonki? Na pewno nie rozmrażaj go przed wrzuceniem do wrzątku. Zagotuj posoloną wodę i wsyp zawartość przygotowanej kilka miesięcy wcześniej torebki strunowej z bobem. Ile czasu gotować bób mrożony? Gotuj ok. 20 minut. Podaj z ulubionymi dodatkami, zrób z niego falafele – ciesz się smakiem lata o każdej porze roku.
Bób to zdrowe i smaczne warzywo, które warto spożywać przy każdej okazji. Teraz już wiesz, jak długo gotować bób. Masz też świadomość, że przygotowanie bobu nie jest ani długie ani też szczególnie czasochłonne.