Jak długo wędzić kiełbasę

Podejmując się samodzielnego wędzenia, kluczowe jest pytanie, jak długo wędzić kiełbasę określonego rodzaju np. krakowską czy śląską, aby uzyskać pożądaną trwałość, doskonały smak i zapach oraz kolor. Możemy spróbować swoich sił, wykorzystując prostą metodę wędzenia w beczce, jak za dawnych czasów. Posiadanie własnej, profesjonalnej wędzarni ogrodowej umożliwiającej wędzenie na zimno to priorytet dla pasjonatów tej metody. Czytając dalej dowiesz się, ile czasu wędzić kiełbasę, żeby była smaczna, krucha i aromatyczna.

Tradycyjna metoda wędzenia na ciepło to kilkuetapowy proces. Na najczęściej zadawane pytanie, ile czasu wędzić kiełbasę odpowiedzieć można, że po wstępnym osuszeniu wędzi się w następujący sposób:

  • wędzenie w temp. 55 – 60 st. C przez od 3 do 5 h
  • wędzenie w temp. 60 – 75 st. C przez od 2 do 3 h
  • temp. 80 st. C przez ok. 90 min.

Po uwędzeniu należy jeszcze poddać kiełbasę dalszej obróbce termicznej mającej na celu sparzenie białka. Sprawdzając termometrem szpilkowym temperaturę w środku kiełbasy, jesteśmy w stanie kontrolować proces parzenia i przerwać go w odpowiednim czasie.

Dąży się do osiągnięcia temperatury wewnątrz kiełbasy ok. 68 – 70 st. C, poprzez:

  • parzenie w wodzie o temp. 75 – 80 st. C
  • podpiekanie w wędzarni w wyższej temperaturze rzędu 80 -90 st. C.

Możliwość dłuższego przechowywania wędzonek, zapewnia wędzenie kiełbasy na zimno, które wymaga wprawy i cierpliwości. Poniżej znajdziesz informację o tym, jak długo wędzić kiełbasę na zimno, by wydłużyć jej trwałość.

Dym wędzarniczy powinien być mokry, uzyskuje się go zwilżając drewno służące do opalania. Wędzenie odbywa się w temp. 20 – 25 st. C przez 2 godziny dziennie i okres 10 dni.

Ile czasu wędzić kiełbasę?

Długość procesu wędzenia jest zróżnicowana pod wieloma względami, m.in. wpływ na to, ile czasu wędzić kiełbasę zależy od czynników, takich jak:

  • rodzaj mięsa, ilość i wielkość przygotowywanych wędzonek
  • metoda i temperatura wędzenia
  • wielkość i rodzaj wędzarni
  • temperatura i wilgotność otoczenia
  • rodzaj drewna do opalania wędzarni (dąb, olcha, buk, jesion, akacja, jabłoń czy wiśnia).
ile czasu wędzić kiełbasę

Należy wybrać dogodną dla nas metodę wędzenia kiełbasy, biorąc pod uwagę fakt, że ubytek masy wyrobu gotowego oraz jego termin przydatności do spożycia zmienia się w zależności od długości i temperatury procesu wędzenia.

Jak długo wędzić kiełbasę bez parzenia?

Decydując się na pominięcie etapu parzenia, ograniczamy wypłukiwanie białka. Możemy zastosować metodę wędzenia na ciepło z końcowym pieczeniem. Wówczas interesuje nas to, jak długo wędzić kiełbasę bez parzenia, by wyszła idealna.

To przykład, w jakich etapach wykonać wędzenie kiełbasy bez parzenia w określonych przedziałach temperaturowych:

  • etap osuszania 60 – 90 min. w 30 st. C
  • etap wędzenia 3 – 5 h w 75 st. C
  • etap wędzenia z pieczeniem 30 min. w 80 – 90 st. C (temp w środku kiełbasy sięga 68 – 70 st. C i zmienia się jej barwa na brązową).

Ta metoda pozwala uzyskać wyroby trwalsze, niż w przypadku kiełbas wędzonych parzonych.

Jak wędzić kiełbasę w domu

Zaczynając przygodę z wędzeniem, warto sprawdzić co mówią profesjonaliści na temat tego, jak wędzić kiełbasę domowym sposobem. Cenne informacje znaleźć można np. na blogach poświęconych tej tematyce. Niezależnie od tego, czy mamy tradycyjną wędzarnię opalaną drewnem (np. w beczce, metalową, drewnianą, murowaną) lub elektryczną, należy zachować odpowiednią kolejność kroków.

Podpowiadamy, jakie etapy powinno się uwzględnić i jak wędzić kiełbasę w domu, żeby uzyskać smaczne wyroby:

  • peklowanie (nadanie trwałości, barwy, wzmocnienie smaku i aromatu)
  • mielenie mięsa, przyprawianie farszu i wyrabianie do odpowiedniej konsystencji
  • przygotowanie i nadziewanie jelit
  • osadzanie (wyrównanie smaku i barwy w całej kiełbasie)
  • wstępne osuszanie
  • wędzenie na zimno lub na gorąco
  • parzenie w gorącej wodzie lub wędzenie na ciepło z pieczeniem
  • studzenie.
wędzona kiełbasa w potrawie

Domową kiełbasę jesteśmy w stanie przyprawić według indywidualnych preferencji, znamy doskonale jej skład, a po uwędzeniu zachwyca smakiem i aromatem.