Ugotowanie dobrej, miękkiej golonki to prawdziwa sztuka. Mięso z kością wymaga szczególnej uwagi podczas przyrządzania, dlatego nie tak łatwo jest przygotować idealną golonkę wieprzową. Liczy się nie tylko miękkość, ale także smak i soczystość, dlatego już na początku trzeba zadbać o odpowiedni dobór przypraw. Ile czasu gotować golonkę? Poznaj przepis na danie, które zachwyci Ciebie i Twoich bliskich.
Jak ugotować golonkę?
Zastanawiasz się, jak zrobić golonkę? Pewne jest to, że stoisz przed nie lada wyzwaniem. Przygotowanie delikatnej i smacznej golonki może zająć długie godziny, ale zdecydowanie są tego warte. Sekretem skrócenia czasu gotowania golonki jest wybranie mniejszego egzemplarzu. jak ugotować golonkę? A więc już na etapie robienia zakupów trzeba być uważnym. Możesz wybrać golonkę wieprzową peklowaną albo z indyka – ta druga też się świetnie sprawdzi. Na blogu również znajdziesz jak ugotować kapuśniak na zaberkach.
Przepis na golonkę:
Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj sobie potrzebne przyprawy oraz składniki do marynaty, bo jednak marynowana golonka jest znacznie smaczniejsza. Jeśli chodzi o przyprawy, nie ma tu żadnych innowacji. Wystarczy, że dodasz:
- pieprz,
- sól,
- ziele angielski,
- kilka liści laurowych.
Przepis na golonkę w kapuście:
Do marynaty przyda Ci się sos sojowy, czosnek, kminek. Przydatne może być piwo – to ciekawy pomysł na dodatek do marynaty mięs. Gotowanie golonki rozpocznij od wlania wody do garnka, wsypania przypraw i umieszczenia w nim głównego elementu, czyli golonki. Jak długo gotować składniki w takiej konfiguracji? Minimum dwie godziny. W międzyczasie warto zaglądać do garnka, aby sprawdzić poziom wody. Jeśli golonka jest ponad powierzchnią wody, trzeba dolać jej do odpowiedniego poziomu. Czas gotowania golonki (np. w kapuście) możesz skrócić, przyrządzając ją w thermomixie.
A co po gotowaniu golonki?
Gotowanie golonki to jedna sprawa. Jednak aby danie zachwyciło, dobrze jest kontynuować proces przygotowywania, decydując się na upieczenie mięsa w siatce. Jak ugotować golonkę? jak długo wędzić kiełbasę? Na tym etapie należy ponacinać ugotowaną golonkę i umieścić w niej marynatę zrobioną na bazie piwa. Tak przygotowane mięso warto odstawić na kilka godzin, aby składniki miały czas na dotarcie do każdego kawałka golonki. Później wystarczy zapiec całość i gotowe. Golonkę można podawać z kapuśniakiem, sosami, ziemniakami. Jak kto lubi, ważne, żeby była miękka – wtedy smakuje nawet bez dodatków.
Golonka pieczona – bez kości, ale w siatce
Jeśli chcesz pozbyć się kości z golonki, musisz zrobić to na samym początku, przed peklowaniem, gdy mięso jest jeszcze surowe. Wówczas konieczne będzie użycie sznurka lub siatki, by związać całość i przygotować do dalszej obróbki. Golonka bez kości najlepiej smakuje przygotowywana w kiszonej kapuście. To połączenie smaków to prawdziwy hit, którego nie powstydziłyby się najlepsze polskie restauracje.
Golonka z thermomixu
Thermomix to nowoczesne, wielofunkcyjne urządzenie, dzięki któremu możesz przygotować każdą potrawę dużo szybciej niż w tradycyjny sposób przy użyciu garnków i patelni. Robot zapewnia precyzyjne ważenie i wiele trybów gotowania/prażenia/smażenia. Osoba gotująca jest znacznie odciążona, nie musi pilnować każdego etapu robienia obiadu, a thermomix prowadzi za rękę, wskazując, co należy w danym momencie dodać. Sprzęt ten kojarzy się z robieniem mas na różnego rodzaju ciasta, ale doskonale sprawdza się także przy przyrządzaniu mięs. Jest niezastąpiony, jeśli chodzi o dania na bazie golonki – w zwykłym garnku nie ma szans na tak szybkie zrobienie golonki, żeby była miękka. Zaawansowana technologia skraca czas gotowania i gwarantuje idealne potrawy.