Przygoda w branży gastronomicznej zwykle zaczyna się od małego lokalu. W ten sposób ogranicza się wstępne koszty działalności oraz związane z nią ryzyko. Mały lokal może jednak sprawiać pewne trudności. Ze względu na niewielki metraż wyposażenie małej gastronomii bywa wyzwaniem. Dowiedz się, jakie sprzęty są niezbędne i jak urządzić małe zaplecze gastronomiczne.
Podstawowe wyposażenie małej gastronomii
W małej gastronomii, gdzie przestrzeń jest ograniczona, ważne jest, aby sprzęty były kompaktowe, ale jednocześnie funkcjonalne. Kluczowe jest także dopasowanie wyposażenia małej gastronomii do potrzeb. Dlatego najpierw zastanów się, co będziesz serwować, a dopiero później przygotuj listę potrzebnych urządzeń i przyrządów – w ten sposób unikniesz kupowania niepotrzebnych rzeczy i zagracania niewielkiego zaplecza.
Urządzenia do obróbki termicznej
Na zapleczu kuchennym nie może zabraknąć urządzeń do obróbki termicznej. W zależności od specyfiki lokalu, możesz wybierać między różnymi rodzajami kuchenek – od klasycznych gazowych, przez elektryczne, po indukcyjne. Dobrym pomysłem może być też wielofunkcyjny piec konwekcyjno-parowy, który stwarza bardzo szerokie możliwości zastosowania. Sprzęt do małej gastronomii powinien być kompaktowy, ale jednocześnie wystarczająco wydajny, aby sprostać codziennym wyzwaniom.
Sprzęt chłodniczy
Aby zachować świeżość składników, niezbędne są też chłodziarki lub zamrażarki. W małych lokalach szczególnie dobrze sprawdzają się urządzenia o niewielkich wymiarach, które można umieścić nawet pod blatem. Dzięki temu maksymalnie wykorzystasz dostępną przestrzeń, a jednocześnie zapewnisz swoim produktom odpowiednie warunki do przechowywania.
Zmywanie
Wyposażenie małej gastronomii powinno także obejmować zmywarkę. To kluczowy element pozwalający zachować wymagany poziom higieny w lokalu. Może mieć też ogromne znaczenie dla efektywności pracy. Profesjonalne zmywarki są bardzo wydajne i oszczędne. Kluczowy jest jednak wybór odpowiedniego modelu. Popularne zmywarki kapturowe to coś, co zwykle nie wchodzi w grę, jeśli urządzana jest mała gastronomia. Wyposażenie musi mieć bowiem niewielkie wymiary. Dlatego w małych lokalach najczęściej stosuje się zmywarki kompaktowe. Jeśli masz nieco więcej miejsca, możesz też zdecydować się na zmywarkę podblatową.
Pozostałe wyposażenie
Przy doborze pozostałego wyposażenia kieruj się przede wszystkim potrzebami. Co umożliwi przygotowywanie dań, które chcesz serwować, lub ułatwi pracę? W zależności od profilu działalności możesz potrzebować np. frytkownic, blenderów, gofrownic, opiekaczy, grilla lub innych profesjonalnych urządzeń kuchennych.
Ergonomia i funkcjonalność w małej gastronomii
Przy urządzaniu małej przestrzeni ergonomia i funkcjonalność są kluczowe. Odpowiednio zaplanowane wyposażenie małej gastronomii to nie tylko kwestia wyboru właściwych urządzeń, ale także ich rozmieszczenia. Każde miejsce w małej kuchni powinno być dobrze przemyślane, aby ułatwić codzienną pracę, minimalizować czas potrzebny na przygotowanie posiłków i napojów oraz przyczyniać się do poprawy jakości obsługi.
Najważniejszy sprzęt do małej gastronomii warto umieszczać obok siebie, zgodnie z zasadami linii produkcyjnej. Warto też wykorzystać przestrzeń pionową, piętrując niektóre urządzenia. Tym samym zmieścisz więcej w swojej niedużej przestrzeni.