Marzysz o tym, aby upieczony przez Ciebie tort wyglądał jak dzieło mistrza cukiernictwa? Teraz jak najbardziej jest to możliwe! W dodatku wcale nie musisz być profesjonalnym dekoratorem, aby osiągnąć spektakularny efekt! Poniżej zaprezentujemy Ci kilka ciekawych rozwiązań, które nadadzą Twoim wypiekom wyjątkowy wygląd. Dzięki temu Twój tort będzie wyglądał jak z cukierni nawet wtedy, gdy nie masz specjalistycznych umiejętności.
Gotowe dekoracje, które odmienią każdy wypiek
Dekorowanie wypieków jest teraz prostsze niż kiedykolwiek. Wszystko za sprawą szerokiej dostępności gotowych dekoracji. Rozwiązań jest naprawdę wiele: toppery, figurki, kolorowe opłatki, jadalne kwiaty, różnorodne posypki, beziki czy lizaki cukrowe. Są one łatwe w użyciu, a zarazem efektownie się prezentują. Do dekorowania możesz wykorzystać też produkty, które masz pod ręką np. owoce czy gotowe słodycze. W końcu sztuka dekorowania polega na uwolnieniu swojej kreatywności.
Jak zrobić perfekcyjnie ozdobiony tort w domu? Sięgnij po te akcesoria!
Czy wiesz o tym, że nawet profesjonalni cukiernicy korzystają z odpowiednich akcesoriów do dekoracji swoich wypieków? Aby uzyskać perfekcyjnie ozdobiony tort, warto wyposażyć się w kilka kluczowych narzędzi:
– ruchome patery bądź talerze obrotowe – ułatwiają tynkowanie;
– narzędzia do modelowania – pozwalają uzyskać precyzyjne kształty, umożliwiając efektowne i wygodne wykańczanie detali. Są to m.in. packi, szpatułki, wałki dekoracyjne, szablony i maty strukturalne;
– foremki i wykrawacze – dzięki nim stworzysz ciekawe dekoracje.
Dzięki tym produktom ozdabianie tortów stanie się o wiele prostsze i przyjemniejsze, a Twoje wypieki będą wyglądały profesjonalnie, powodując zachwyt wśród Twoich gości.
Dekorowanie tortów masą cukrową? Teraz to prostsze niż myślisz!
Masa cukrowa znakomicie sprawdza się jako materiał dekoracyjny – jest gładka i bardzo plastyczna, a przy tym może przybierać różne barwy. Obawiasz się jednak, że jej użycie jest dla Ciebie zbyt skomplikowane? Może kiedyś, lecz teraz to prostsze niż myślisz! Wszystko dzięki dostępności szeregu rozwiązań, które znacznie ułatwiają pracę.
Przede wszystkim nie musisz już zaprzątać sobie głowy wyrabianiem masy i jej barwieniem. Obecnie na rynku dostępna jest gotowa masa cukrowa. Koniecznie zwróć uwagę na jej jakość, co przełoży się na komfort pracy. Co, kiedy masz już masę w swoich rękach?
Obłożenie tortu
Możesz obłożyć nią tort. Wystarczy rozwałkować masę tak, aby zyskała odpowiednią wielkość. Powinna być ona większa od średnicy tortu tak, aby pozostał zapas na boki. Po rozwałkowaniu należy dociskać masę do ciasta, zaczynając od środka i przechodząc do zewnątrz. Po przyklejeniu ciasta do powierzchni tortu, na krańcach powstanie falbanka, którą należy obciąć ostrym nożykiem. Następnie wygładź powierzchnię packą cukierniczą do wygładzania masy i gotowe!
Tworzenie dekoracji z masy
Na tym jednak nie koniec, ponieważ masa cukrowa daje naprawdę wiele możliwości dekorowania. Można z niej tworzyć zachwycające ozdoby i wcale nie jest to trudne. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie akcesoria np. foremki silikonowe.
Stworzenie tortu jak z cukierni wcale nie musi być trudne! Dzięki gotowym rozwiązaniom Twoje wypieki będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem!