Najlepsze herbaty na wagę: przegląd popularnych opcji

gory filizanki herbaty ziolowej

Herbaty na wagę to doskonała alternatywa dla herbat sprzedawanych w torebkach. Często jakość produktu nabywanego luzem jest wyższa. Wiele osób zwraca też uwagę na różnice w stanie rozdrobnienia liści. Dlatego herbaty na wagę mają duże grono odbiorców. Zobacz, które z nich spotyka się najczęściej.

Dlaczego warto kupować herbaty na wagę?

Wielbiciele naparu z liści herbaty cenią sobie jej aromat i smak. Dlatego chętniej sięgają po mieszanki suszonych liści (opcjonalnie z dodatkami), które zapewniają bardziej wyraziste wrażenia smakowe i węchowe. Zakup herbat na wagę podyktowany jest ich jakością. Skład mieszanki i duże fragmenty wpływają także na wizualny efekt. Często są też opcją dającą lepszy stosunek jakości do ceny. Oprócz tego nie sposób nie zauważyć, że wybór herbat kupowanych na wagę jest znacznie większy, niż tych dostępnych w gotowych torebkach do zaparzania.

Herbaty czarne na wagę

Fermentowana Ceylon ze Sri Lanki i Assam z Indii to często kupowane herbaty liściaste czarne. Są wyjątkowo aromatyczne, o pięknym kolorze i smaku naparu. Do najpopularniejszych czarnych herbat na wagęnależy także smaczny Earl Grey, czyli herbata aromatyzowana olejkiem bergamotowym. Smakosze tego pobudzającego i rozgrzewającego napoju doceniają także pochodzącą z Chin herbatę Yunnan, która znana jest z tego, że doskonale ogrzewa ciało i skutecznie gasi pragnienie.      

Popularne zielone, i kolorowe herbaty na wagę

Do najczęściej kupowanych herbat zielonych należy Sencha. Na wagę można kupić ją solo lub z dodatkami smakowymi, które podkreślają i uzupełniają jej delikatny smak. Z kolei Oolong ma lekko słodki smak, a jej niebieskawy kolor to cecha rozpoznawcza tego gatunku herbaty.

Jak herbaty działają na organizm człowieka?

Napój przyrządzany z liści herbaty nawadnia i dostarcza cennych składników takich jak garbniki i flawonoidy. W zależności od rodzaju i sposobu przyrządzenia może rozgrzewać lub orzeźwiać, a także pobudzać lub relaksować. W herbatach na wagę można znaleźć nie tylko liście określonych gatunków herbat, które zostały zerwane, wysuszone i odpowiednio przygotowane. Często są tam dodatki takie jak suszone lub kandyzowane owoce, kwiaty lub przyprawy, które nadają naparowi wyjątkowego aromatu i cennych właściwości zdrowotnych.

Jak przyrządzać napar z herbaty na wagę?

Herbata sypana powinna być przyrządzana zgodnie z opisem znajdującym się na etykiecie. Najważniejsze są te kwestie to ilość suszu na filiżankę (w herbatach w torebce odpowiednia porcja jest już odmierzona), temperatura wody i czas zaparzania. Filiżankę w tym czasie należy przykryć, by wydobyć pełnię aromatu z liści i skorzystać z dobroczynnego wpływu substancji uwalnianych do naparu.

Wybierz ulubioną herbatę liściastą, by móc rozkoszować się wyjątkowym smakiem i aromatem naparu. Pamiętaj o odpowiednim sposobie przechowywania suszu – najlepiej przeznaczyć na to nieprzezroczystą, szczelnie zamykaną puszkę. Dzięki temu obce zapachy i wilgoć nie przedostaną się do liści, co zapewni im doskonałe warunki przechowywania.