
Jeśli chcesz przygotować smaczny deser na szybko, zobacz, jak robi się ciasto marchewkowe Thermomix, które powstaje dzięki kilku prostym składnikom, a smakuje wybornie. Poniżej zamieszczony jest sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe, które dzięki użyciu Thermomixa jest niezwykle łatwe w przygotowaniu.
Składniki, jakich będziemy potrzebować na ciasto marchewkowe to:
- 210 g oleju
- 4 jajka
- 340 g mąki pszennej
- 440 g cukru
- 270 g marchewek (obranych i pokrojonych)- Jak długo gotować marchew?
- po 2 łyżeczki sody, proszku do pieczenia i cynamonu
- szczypta soli.
Jak zrobić ciasto marchewkowe Thermomix?
Obrane i pokrojone na kawałki marchewki, w ilości ok. 270 g trzeba umieścić w naczyniu Thermomix i rozdrobnić przez około 6 sekund na obrotach 6. Następnie dodaje się pozostałe składniki i miesza całość około 30 sekund, zwiększając obroty do 7. Wysmarowaną tłuszczem formę posypuje się bułką tartą i wlewa tak przygotowane ciasto marchewkowe, wyrównując na koniec powierzchnię. Blaszkę z ciastem marchewkowym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, czas pieczenia wynosi około 40 minut. Najlepiej sprawdzić stopień wypieczenia ciasta przy pomocy patyczka. Po wbiciu powinien pozostawać suchy. Upieczone i ostudzone ciasto marchewkowe można posypać cukrem pudrem lub udekorować roztopioną czekoladą.

Ciasto marchewkowe fit Thermomix
Lubisz desery, ale ciągle wydaje Ci się, że nie masz czasu na ich przygotowanie? Mając do dyspozycji Thermomix, ciasto marchewkowe możemy przygotować przy minimalnym nakładzie pracy. W dbałości o zdrowie i dobrą kondycję warto wybrać ciasto marchewkowe fit będące częściowym kompromisem między zdrowym stylem życia, a tak lubianym przez nas słodkim smakiem. W dalszej części wpisu dowiesz się, jak dobrać proporcje składników, aby deser był mniej kaloryczny. Przedstawiony poniżej przepis, pozwoli Ci uzyskać po upieczeniu wilgotne ciasto marchewkowe, a dodatek bakalii i korzenny aromat podniesie walory smakowe ciasta.
- 100 g cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem)
- 4 jajka
- 150 g oleju rzepakowego (szklanka oleju ile to gram)
- 350 g mąki orkiszowej typ 650 – 1050
- 400 g obranej i pokrojonej marchewki
- 75 g orzechów włoskich
- 75 g rodzynek/ żurawiny lub suszonych bakalii
- 5 g świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do naczynia miksującego thermomix najpierw wsypujemy orzechy włoskie i rozdrabniamy przez 3 sekundy, na obrotach 5. Następnie dokładamy także pokrojoną marchewkę i imbir, i miksujemy jeszcze 15 sekund. Po dodaniu reszty składników miksujemy jeszcze całość na tych samych obrotach przez 30 sekund. Polecam również przepis karpatka Thermomix pieczona w domu.
Przygotowane według tego przepisu ciasto marchewkowe w wersji fit, piecze się w 170 stopniach C przez czas około 50 minut.