Słód jęczmienny w Twojej codziennej kuchni — właściwości i ciekawe przepisy

Słód jęczmienny

Mimo że większość osób kojarzy go przede wszystkim z browarnictwem, słód jęczmienny wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem i cennymi właściwościami, dzięki którym świetnie sprawdzi się w codziennej kuchni. Jego unikalny aromat wzbogaca smak wielu potraw, na przykład wypieków, deserów czy gorących napojów. Ponadto to cenne źródło wielu wartości odżywczych, które warto włączyć do swojej diety. W poniższym artykule przedstawimy jego cenne składniki i sposoby wykorzystania, które sięgają dużo dalej niż browarnictwo.

Właściwości słodu jęczmiennego — dlaczego warto wykorzystywać go do różnych potraw?

Ziarna jęczmienia są skarbnicą wartości odżywczych, które wzbogacają dietę i zapewniają poczucie sytości. Produkowany z nich słód jęczmienny jest bogaty w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały i antyoksydanty. To sprawia, że może wspierać procesy trawienne i świetnie sprawdzać się w porannych potrawach, które przede wszystkim mają dostarczać energii i niwelować głód. Ponadto słód jęczmienny ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje nagłych skoków glukozy. W rezultacie jest chętnie wykorzystywany jako zamiennik cukru w różnego rodzaju wypiekach zarówno przygotowywanych na słono, jak i na słodko. 

Słód jęczmienny

Jak smakuje słód jęczmienny i w jakich przepisach sprawdzi się najlepiej?

W zależności od sposobu przygotowania i składu słód jęczmienny najczęściej ma słodkawy, lekko dymny aromat, który bardzo dobrze komponuje się z wypiekami i mięsnymi potrawami. Świetnie sprawdzi się również w deserach, dodając im charakteru i ograniczając wykorzystanie cukru. Polecamy go przede wszystkim:

  • jako naturalny zamiennik cukru, na przykład do słodzenia ciast, deserów czy smoothie,
  • do gorących napojów, takich jak kawa, herbata czy grzane piwo albo wino,
  • do dań głównych, na przykład w formie zagęszczacza do zup i sosów, a także jako dodatek do gulaszu, pieczeni i innych „cięższych” potraw o głębokim aromacie,
  • do wypieków.

Ze względu na charakterystyczny smak słodu jęczmiennego oraz jego cenne właściwości warto eksperymentować z nim w codziennej kuchni, odkrywając nowe aromaty tradycyjnych potraw. To produkt, który jest szczególnie polecany do sosów i wypieków, na przykład do chleba (zapewnia chrupiącą, złocistą skórkę), ciasta (nadaje delikatny, karmelowy posmak), a także do bułek i rogalików (dodając aromatu i miękkości). 

Czym kierować się przy wyborze słodu jęczmiennego?

Wybór wysokiej jakości słodu jęczmiennego ma duży wpływ na jego aromat i możliwości zastosowania. Dlatego przy zakupie warto zwrócić szczególną uwagę na skład (najlepiej unikać sztucznych konserwantów i substancji słodzących), odmianę jęczmienia, pochodzenie i sposób przechowywania. W domowych zastosowaniach idealnym wyborem będzie słód jęczmienny w słoiku o pojemności około 500 gramów — tego typu ilość świetnie sprawdzi się w wypiekach, daniach głównych i deserach, a także jako sposób na przetestowanie smaku. 

Starannie przygotowane produkty od ekologicznych dostawców oferuje sklep Delikatesy Zdrowo. Zapoznaj się z proponowanymi artykułami i wybierz słód jęczmienny, który najlepiej nada się do Twoich przepisów.