
Naleśniki to danie, które uwielbiają nie tylko najmłodsi. Są proste w przygotowaniu, a składniki na nie znajdą się w każdym domu. W zależności od preferencji można je podawać na słodko lub w wersji wytrawnej. Jeśli jednak chcesz jeszcze bardziej ułatwić sobie ich przygotowanie, koniecznie wyposaż się w patelnię do naleśników.
Sekret tkwi nie tylko w przepisie
Komu nie zdarzyło się nigdy, że mimo sprawdzonego przepisu, ciasto naleśnikowe, albo przywierało do patelni, albo nie chciało współpracować przy przewracaniu? Najpewniej sprawcą tego zamieszania była… zła patelnia.
W odróżnieniu od tych zwykłych, modele dedykowane smażeniu naleśników mają o wiele niższe brzegi, co znacznie ułatwia obracanie i zdejmowanie gorących placków. Poza niskimi brzegami ważna jest także powłoka – powinna być nieprzywierająca. Dzięki temu będzie można usmażyć wiele naleśników bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu. Z powodzeniem wystarczy tylko tyle masła czy oleju, ile dodajesz do ciasta naleśnikowego.
Rozmiar ma znaczenie
Nie bez znaczenia jest też sam rozmiar, a nawet kształt patelni. O wiele większą popularnością cieszą się te okrągłe, ale można znaleźć też patelnie naleśnikowe w formie kwadratu. Jeśli chodzi o średnicę, warto wybrać takie, które mają 20-30 cm. Z powodzeniem można smażyć na nich naleśniki na krokiety.
Mniejsze to patelnie do smażenia pancakes, czyli małych, puszystych placków. Mają specjalne wgłębienia, dzięki którym wszystkie placuszki będą takie same. Małe patelnie naleśnikowe to coś, co z pewnością ucieszy najmłodszych. Małe patelnie można kupić w różnych kształtach – uśmiechniętych buziek, samochodziku, myszki i innych. Tak podane naleśniki zje każdy niejadek.
Wygodną opcją jest patelnia z odpinaną rączką, którą docenisz zwłaszcza podczas przechowywania, bo nie zajmuje dużo miejsca w szafkach. To świetna opcja nie tylko dla posiadaczy małych kuchni, ale też wielbicieli porządku.
Na co zwrócić uwagę?
Przede wszystkim sprawdź, czy dana patelnia będzie kompatybilna z Twoją kuchenką. Nie wszystkie garnki na kuchenki gazowe będą działać na indukcji. Oznaczenia znajdują się na spodzie patelni – te, które nadają się na płytę indukcyjną mają znaczek w kształcie spirali.
Ważna jest powłoka, jaką pokryta jest patelnia. najpopularniejsze są teflonowe i ceramiczne. Te drugie są mają o wiele większą odporność na wysokiej temperatury. Jednak oba rodzaje doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. Dostępne są też patelnie żeliwne, z powłoką tytanową czy granitową – są one droższe i cięższe, jednak bardziej wytrzymałe i odporne na zarysowania.

Źródło: Prymus AGD
Jak dbać o patelnie do naleśników?
Niezależnie od tego na zakup z jakiej półki cenowej się zdecydujesz, warto wiedzieć, jak korzystać z patelni, żeby służyła jak najdłużej. Nie należy używać metalowych i ostrych narzędzi. Do przewracania naleśników o wiele lepsze będę te drewniane czy silikonowe. Patelnie śmiało można myć w zmywarce (o ile producent nie wskaże inaczej).