Mając dostęp do różnorodnych przepisów czasem trudno się zdecydować na konkretny, delikatna karpatka Thermomix pozwala trafić w gusta najbardziej wymagających smakoszy. Czytaj dalej, aby poznać doskonały przepis na karpatkę, która będzie mieć charakterystyczną pofalowaną powierzchnię ciasta i pyszny krem budyniowy w środku. Kiedy brakuje czasu na pracochłonne desery, ciasto karpatka przygotowana w Thermomix jest dobrym posunięciem. Innym przepysznym ciastem jest ciasto marchewkowe fit.
Na ciasto będziemy potrzebować:
- 250 g wody
- 125 g masła
- 130 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 5 całych jaj
Krem budyniowy składać się będzie z:
- 4 żółtek
- 750 g mleka (odmierzanie mleka)
- 300 g masła
- 110 g cukru lub ksylitolu
- 140 g budyniu śmietankowego bez cukru.
Zaczynamy od etapu przygotowania ciasta, wlewamy wodę do naczynia miksującego thermomix i wrzucamy 125 g masła pokrojonego na kawałeczki. Gotujemy przez 4 minuty, w 100 stopniach przy obrotach 2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy na obrotach 3 przez 30 sekund. Pozostawiamy ciasto na około godzinę do ostygnięcia. Po tym czasie należy wymieszać zawartość na obrotach 3 przez 90 sekund. Następnie stopniowo dodaje się całe jajka przez otwór w pokrywie.
Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C, 2 blaszki o tych samych rozmiarach wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Uzyskane ciasto na karpatkę rozdzielamy na pół i wykładamy na blaszki, wyrównujemy. Pieczemy około 25 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Przygotowanie do karpatki kremu budyniowego w thermomixie, składa się z następujących kroków:
- mleko, budyń i żółtka gotujemy 8 minut w 100 stopniach C, na obrotach 2, po czym przekładamy do miski do ostudzenia.
- do umytego naczynia dodajemy 300 g miękkiego masła i wsypujemy cukier, mieszamy przez minutę na obrotach 3
- po zagarnięciu zawartości na dno, mieszać przy pomocy kopystki przez 3 minuty na obrotach 3 stopniowo dodając ostudzony budyń.
Tak przygotowanym kremem budyniowym przekłada się 2 upieczone blaty karpatki, przed podaniem przez 2 – 3 h dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce.