Branża gastronomiczna charakteryzuje się ogromną konkurencją. Z tego powodu restauracje przywiązują wagę nawet do drobnych szczegółów, takich jak równomierne rozłożenie składników, precyzja wykonania, czy też nienaganność kształtu. Istnieją rozwiązania, które pozwalają na osiągniecie doskonałej jakości, przy jednoczesnym niewielkim nakładzie pracy. Mowa tu chociażby o kotleciarce, czyli prasie do mięsa. Umożliwia ona nie tylko zaoszczędzenie czasu, ale również podniesienie standardów lokalu.
Działanie prasy do mięsa – jak korzystać z urządzenia?
Kotleciarka wykorzystuje siłę nacisku, jaki wywiera na mięso, które należy najpierw umieścić w specjalnego formie. Jedzenie przyjmuje dzięki temu pożądany kształt, przeważnie okrągły, ponieważ taki idealnie nadaje się do przygotowywania kotletów. Co ciekawe, różne modele pras cechują się dostępem do odmiennych opcji, umożliwiających modyfikowanie średnicy i grubości jedzenia. Ułatwiają tym samym dopasowanie konsystencji oraz wyglądu mięsa do indywidualnych potrzeb konkretnego kucharza.
Ręczne formowanie, czy też korzystanie ze specjalnych foremek, zajmuje sporo czasu i nie zawsze wiąże się z uzyskaniem pożądanego efektu. Jednolitość i precyzję potrafi zapewnić jedynie prasa. Gwarantuje ona pewność, że każdy kotlet będzie się prezentował identycznie, a także miał takie same walory smakowe. Ten aspekt jest niesamowicie istotny w przypadku, kiedy prowadzi się restaurację o wysokim standardzie. Docenią go również przedsiębiorstwa, które przygotowują jedzenie dla ogromnej ilości ludzi, takie jak na przykład firmy cateringowe, czy też zakłady produkcyjne. Tego typu miejsca muszą bowiem dążyć do maksymalnej optymalizacji procesu kompletowania posiłków, aby nie narażać się na opóźnienia w wydawaniu zamówień.
Mocne strony posiadania profesjonalnej kotleciarki
Przede wszystkim prasa do mięsa odczuwalnie przyspiesza cały proces, który wiąże się z przygotowywaniem kotletów. Umożliwia stworzenie dużej ilości identycznych egzemplarzy w krótkim czasie, dzięki czemu da się ekspresowo zrealizować nawet bardzo duże zamówienia, przy jednoczesnym zachowaniu doskonałej jakości jedzenia. Każdy kotlet będzie bowiem posiadał ten sam rozmiar, kształt, a także smak. Klienci oczekują bowiem estetycznego podania posiłku, zwłaszcza jeżeli odwiedzają ekskluzywną restaurację. To też niesamowicie istotne przy przygotowywaniu jedzenia na większe wydarzenia, takie jak chociażby przyjęcie weselne, czy też Sylwester.
Warto również wspomnieć, że kotleciarki są wyjątkowo łatwe w utrzymaniu w czystości, dzięki czemu da się bez większego wysiłku utrzymać odpowiednie standardy higieniczne w kuchni. To naprawdę wszechstronne urządzenia – mogą być stosowane w celu formowania kotletów z rozmaitych rodzajów mięs. Niektóre modele umożliwiają ponadto regulowanie średnicy oraz grubości przygotowywanych za ich pomocą sztuk. Część kucharzy decyduje się też na wykorzystywanie tych urządzeń do rozbijania produktów nie mięsnych, takich jak chociażby spody do pizzy.