Koncentrat bulionu warzywnego i mięsnego

warzywa na bulion

Podczas realizacji szybkich przepisów doskonale sprawdza się bulion warzywny Thermomix, który możesz przygotować na zapas i dodawać do różnych dań, zup czy sosów. Czytaj do końca, aby dowiedzieć się, jak zrobić bulion warzywny z kostki, którego 1 łyżeczka odpowiada kostce rosołowej ze sklepu. Ogromną zaletą jest jednak fakt, że taka kostka rosołowa Thermomix ma znany skład bez sztucznych ulepszaczy, wystarcza na 500 ml domowego bulionu warzywnego.

W kwestii przechowywania, to temperatura ma kluczowy wpływ na to, jak długo nasz domowy koncentrat bulionu nadaje się do spożycia:

  • szczelny słoik trzymamy w lodówce – kilka tygodni
  • zamrożony w foremce na lód – 6 m-cy.

Chcąc uzyskać domowy koncentrat bulionu warzywnego potrzebujesz jedynie warzyw i przypraw, natomiast koncentrat bulionu drobiowego czy mięsnego wymaga dodatkowo użycia mięsa. Przedstawiony poniżej przepis na koncentrat bulionu warzywnego stanowi bogatą bazę do bulionu mięsnego, który przygotować można np. z mięsa drobiowego (kurczak, indyk) lub wieprzowiny czy wołowiny. Sprawdź, jak zrobić w Thermomix koncentrat bulionu warzywnego lub mięsnego zamykając w niewielkiej objętości esencję smaków i aromatów.

Żeby przygotować w urządzeniu Thermomix koncentrat bulionu warzywnego potrzebujesz pokrojonych na drobniej warzyw:

  • 200 g selera naciowego
  • 250 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 100 g pomidora
  • 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku

Potrzebne są przyprawy:

  • 120 g soli (Dowiedz się ile waży łyżeczka soli)
  • 30 g wody lub białego wina wytrawnego
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • świeże listki ziół: pietruszki, bazylii, rozmarynu
  • opcjonalnie: 50 g sera parmezan, 50 g ugotowanych grzybów dla wzmocnienia smaku i aromatu.

Jak zrobić koncentrat bulionu warzywnego i mięsnego

Wszystko oprócz: wody, soli, liścia laurowego, pieprzu, ziela angielskiego, rozdrabniamy w naczyniu Thermomix przez 10 sek./ obroty 7. Następnie po dodaniu wykluczonych powyżej składników gotujemy koncentrat bulionu warzywnego stosując jako pokrywę koszyczek zamiast miarki. Odpowiedzią na pytanie, ile czasu powinien trwać ten etap jest czas ok. 30 min/ Varoma/ obroty 2. W kolejnym kroku wyjmujemy kulki ziela angielskiego, pieprzu i liść laurowy, zamiast koszyczka zakładamy miarkę i blendujemy 10 sek./ obroty 7.

Sprawdzony przepis na koncentrat bulionu drobiowego uwzględnia rozdrobnienie przez 5 sek. na obrotach 7 mięsa z nóżek kurczaka (300 g mięsa oczyszczonego ze skóry i ścięgien). Po połączeniu z rozdrobnionymi warzywami i ziołami dalsze kroki pozostają bez zmian.