Jeśli nie do końca ufasz produktom ze sklepowych półek, samodzielnie zrób masło orzechowe Thermomix, dzięki czemu będziesz mieć kontrolę nad jakością i proporcją użytych składników. Znajdź swój ulubiony przepis na proste i szybkie w przygotowaniu domowe masło orzechowe. Sprawdzi się w pysznych deserach czy daniach obiadowych, tak samo jak ciasto marchewkowe.
Do przygotowania gładkiego kremu możesz wykorzystać:
- niesolone orzeszki ziemne – arachidowe
- orzechy włoskie
- prażone orzechy laskowe
- nerkowce
- blanszowane migdały.
Możesz też dodać wg uznania np.: syrop klonowy, syrop z agawy, miód, kakao, cynamon lub wanilię.
W uzyskaniu odpowiedniej konsystencji masła orzechowego kluczowe jest to, ile czasu i na jakich obrotach rozdrabniany jest wsad z orzechów. Czynność tę wykonuje się etapowo. Poniżej dowiesz się, jak zrobić np. masło orzechowe z orzechów włoskich, aby jego smak i konsystencja przypadły do gustu. Charakterystyczny smak można wydobyć, prażąc orzechy włoskie w piekarniku w temp. 180 st. C przez 8 minut.
Wystudzoną porcję orzechów włoskich (ok. 200 g) umieszczamy w naczyniu urządzenia Thermomix i zaczynamy cykl miksowania:
- 15 sek. obroty 10, następnie przy pomocy kopystki ściągamy zawartość na dno naczynia.
- 20 sek. obroty 6, ściągamy kopystką papkę.
- Dodajemy 2 łyżeczki oleju z pestek winogron, łyżkę miodu rzepakowego, szczyptę soli i miksujemy 25 sek. obroty 5 do powstania gładkiego masła.
- Do uzyskania bardziej płynnej konsystencji można miksować jeszcze 15 sek. obroty 5.
Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać domowe masło orzechowe, to odpowiadamy, że w warunkach chłodniczych, w szczelnym pojemniku lub słoiczku może spędzić do kilku tygodni.
Oprócz najprostszego zastosowania, jakim jest posmarowanie świeżego pieczywa, podpowiadamy szybkie przepisy z masłem orzechowym, które warto wypróbować np.:
- naleśniki lub gofry z masłem orzechowym
- domowy Twix
- sernik z masłem orzechowym
- koktajle lub smoothie orzechowe np. z bananem
- marynaty do mięs np. kurczak w maśle orzechowym
- sosy sałatkowe.