Spaghetti bolognese Thermomix

Spaghetti bolognese Thermomix

Uwielbiane na całym świecie danie, takie jak spaghetti bolognese możesz przygotować w Thermomix, to rozwiązanie pozwala skrócić do maksimum czas potrzebny na ugotowanie pysznego obiadu. Dzięki dobrej jakości produktom i wykorzystaniu urządzenia wielofunkcyjnego Thermomix, spaghetti bolognese będzie jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu. Samodzielnie przygotowany sos bolognese Thermomix w domu, bazuje na prostych składnikach. To szczególnie istotne, gdy stawiamy na zdrowe odżywianie, takie domowe spaghetti z pewnością będzie lepszym wyborem od wysoko przetworzonych sosów, pełnych sztucznych dodatków. Przepisów w urządzeniu Thermomix na blogu jest sporo, na deser można przygotować karpatkę, która trafi w wymagające gusta.

Sprawdź, jak w łatwy sposób, przy pomocy urządzenia Thermomix przygotować sos do spaghetti, sprawdzony przepis znajdziesz poniżej:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ser parmezan (ok. 100 g)
  • 30 ml oliwy z oliwek lub oleju 
  • 400 g mięsa mielonego (doskonałe do spaghetti bolognese jest mięso mieszane wieprzowo-wołowe)
  • 3 marchewki (Gotowanie marchwi)
  • pomidory w puszce 400 g
  • koncentrat pomidorowy 100 g
  • szczypta soli, pieprzu, oregano, bazylii i ziół prowansalskich
  • makaron typu spaghetti 400 – 500 g.
Spaghetti bolognese

Przepis na spaghetti Thermomix:

Na początku, mając czyste i suche naczynie Thermomix, dobrze jest rozdrobnić w nim parmezan na obrotach 10, przez około 10 sekund. Ser ten wyjmujemy i przekładamy do pojemniczka, będzie potrzebny na koniec do posypania gotowego spaghetti bolognese na talerzu. Następnie do naczynia urządzenia wrzucamy czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę, obraną i rozdrobnioną nieco marchewkę i rozdrabniamy na obrotach 5 przez 5 sekund. Po dodaniu oliwy i mięsa mielonego wybieramy przystawkę Varoma obroty wsteczne 1 i gotujemy całość przez około 8 minut. Doprawiamy według uznania przyprawami, które zawiera przepis, można także pokusić się o dodanie posiekanej drobno natki pietruszki lub świeżej bazylii. Po wlaniu koncentratu i przecieru pomidorowego gotujemy sos do spaghetti na tym samym programie jeszcze 10 minut. W tym czasie, w lekko osolonej wodzie gotujemy al dente makaron spaghetti, według przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem bolognese przygotowanym w Thermomixie i posypujemy rozdrobnionym wcześniej parmezanem. W stosunkowo krótkim czasie możemy cieszyć się daniem, które przypadnie do gustu całej rodzinie.