Czym jest kurczak z certyfikatem i dlaczego warto go spożywać na co dzień?

kurczak z certyfikatem

Dziś coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzach. Z tego powodu coraz częściej wybierana jest zdrowa żywność, która stanowi podstawowy element dbania o zdrowie i samopoczucie. Do najczęściej wybieranych produktów takich osób należy kurczak z certyfikatem. W poniższym artykule wyjaśniamy, czym jest mięso z certyfikatem i dlaczego warto je spożywać na co dzień?

Czym jest kurczak z certyfikatem?

Kurczak z certyfikatem to nic innego jak mięso, które spełnia określone normy jakościowe oraz zdrowotne, co jest potwierdzone przez organizacje kontrolujące stan żywności. Certyfikat potwierdza, że dany produkt to kurczak bez hormonów i antybiotyków i pochodzi z gospodarstwa ekologicznego, w którym nie stosuje się na etapie produkcji żadnych szkodliwych substancji. Ponadto kurczak z certyfikatem oznacza także, że zwierzęta w takich gospodarstwach mają dostęp do otwartej przestrzeni. Kurczak z wolnego wybiegu żyje w naturalnych warunkach i ma dostęp do świeżej wody, czystego powietrza oraz naturalnego światła. Ponadto karmiony jest wyłącznie zdrową paszą i dodatkami pełnymi niezbędnych dla niego witamin i minerałów. Dzięki temu zwierzęta z takich hodowli mają dobre zdrowie i samopoczucie, a ponadto poprawia się jakość mięsa. Dzięki czemu konsumenci mogą mieć pewność, że wybierając produkt z certyfikatem otrzymują nie tylko smaczne mięso, ale również w pełni zdrowy i pozbawiony zbędnych chemicznych dodatków produkt.

Zalety zdrowotne spożywania mięsa z certyfikatem

Wybierając taki produkt jak kurczak z wolnego wybiegu z certyfikatem, konsumenci mogą być pewni, że decydują się na produkt, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Po pierwsze, sięganie po taki produkt jak kurczak bez hormonów można mieć pewność, że nie wprowadza się do swojego organizmu szkodliwych substancji, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Jak pokazują coraz liczniejsze badania naukowców, hormony, które stosuje się w hodowli zwierząt, mogą mieć niepożądane działanie, zwłaszcza przy długotrwałym spożywaniu – taki produkt może przede wszystkim zaburzać gospodarkę hormonalną organizmu. Po drugie, kurczak bez antybiotyków ma pozytywny wpływ na zdrowie. Nadmierne stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt sprawia, że ludzie spożywający takie mięso mogą być odporni na antybiotyki, co stanowi poważne zagrożenie nie tylko dla chorych, ale i dla społeczeństwa. Spożywając mięso pochodzące z odpowiedzialnych hodowli, zmniejsza się ryzyko wystąpienia tej groźnej tendencji.

Wpływ na środowisko i dobrostan zwierząt

Spożywanie mięsa ma także wpływ na dobrostan zwierząt, a także i stan środowiska naturalnego. Kurczak z certyfikatem pochodzi z hodowli ekologicznych, w których zwierzęta mają zapewnione naturalne warunki życia. Kurczak z wolnego wybiegu to nie tylko lepsza jakość mięsa, ale również promowanie lepszego traktowania zwierząt i wspieranie zrównoważonego rozwoju praktyk rolniczych. Hodowle ekologiczne nie tylko lepiej traktują zwierzęta, ale i mają mniej szkodliwy wpływ na środowisko naturalne. Takie miejsca ograniczają do minimum lub w ogóle nie stosują środków chemicznych czy nawozów sztucznych, co wpływa pozytywnie na stan gleby, wody oraz lokalnej flory i fauny. Decydując się na kurczaka z certyfikatem wybiera się więc zdrowy styl życia, który ma niezwykle pozytywny wpływ nie tylko na nas, ale również i na planetę.

Gdzie można kupić kurczaka z certyfikatem?

Kurczaka z wolnego wybiegu można zakupić w wielu sklepach. Najlepiej zwrócić uwagę na sprawdzone źródła. Jednym z niech jest sklep internetowy organic24.pl – można tam znaleźć niezwykle szeroki i zróżnicowany wybór produktów ekologicznych, w tym również kurczaka bez hormonów i antybiotyków. Zakupy w takich miejscach sprawiają, że konsumenci wybierają mięso pochodzące z odpowiedzialnych źródeł.